Actualitat  

Posicionament de l'Executiva Nacional sobre el debat DUI/RUI

12-07-2016

Solidaritat Catalana per la Independència constata l’ambient de paràlisi i desorientació generat al voltant del full de ruta i exigeix en primer lloc, que els 72 diputats independentistes compleixin el programa electoral i proclamin la independència, amb l’aval que ja tenen en vots i escons. La Declaració Unilateral d’Independència segueix sent la via directa i eficaç per trencar amb l’estat espanyol, tal com hem defensat sempre.

Les darreres setmanes, des de diversos partits i entitats independentistes, com Demòcrates, CUP o l’ANC, s’ha proposat el RUI per a desbloquejar la situació. Volem recordar que en el nostre programa electoral del 2012 proposàvem un referèndum d’independència i que durant els mesos que el 9N va tenir caràcter autèntic de referèndum, hi vam donar plenament suport. El RUI forma part doncs, de manera natural, del corpus polític del nostre partit, però per a que sigui una eina eficaç i definitiva per assolir la independència, com a mínim, ha de complir el següent:

1- El RUI ha d’anar associat a una Declaració Unilateral d’Independència, ja sigui aquesta abans o immediatament després. No es poden presentar com a elements contraposats. Si la declaració és posterior, abans del referèndum s’haurà d’aprovar el cos legislatiu apropiat per adjudicar tota la responsabilitat al Parlament i el Govern, en cap cas sobre la ciutadania.

2- El referèndum unilateral NO pot ser un nou 9N: sigui a través d’una llei o d’una DUI, l’organització ha de recaure sobre l’administració, no sobre voluntaris. El referèndum ha de tenir caràcter vinculant, pregunta binària Sí/No sobre la independència i sense mínim de participació, per tal d’evitar que l’abstenció permeti boicotejar el procés democràtic.

3- El RUI+DUI i el seu debat no pot servir per dilatar el procés. La seva organització, realització i execució del resultat han de ser en els propers 12 mesos, sense més eleccions sota règim espanyol. Són aquest Parlament i aquest Govern els que han de fer la independència.

Des de l’Executiva Nacional de Solidaritat treballarem en els propers mesos en, per una banda, l’exigència que JxSí i la CUP compleixin el que van prometre. Per l’altra, si l’independentisme adopta un consens ampli sobre el RUI+DUI, que tingui les garanties necessàries, aquest cop sí, per dur-nos a la Independència. En aquest cas se sotmetrà el nou full de ruta a votació en Assemblea dels nostres adherits.

Executiva Nacional de Solidaritat Catalana per la Independència

Publicacions relacionades: Comunicat sobre l'acord JUNTS-PSOE Comunicat sobre la dissolució de l'Assemblea de Representants Comunicat de SI sobre les eleccions espanyoles Jornada estratègica de debat Diada Nacional 2022 Comunicat en motiu de la Diada Nacional 2022 Roger San Millán debat a República TV i 8TV Comunicat sobre els primers sis mesos de l'Acord de Govern entre ERC i Junts Diada Nacional 2021 Manifest conjunt en ocasió de la Diada Nacional de 2021