Aquesta setmana ha finalitzat el referèndum intern de Solidaritat sobre la seva participació a les eleccions espanyoles. Davant la pregunta:
Solidaritat s’ha de presentar a les eleccions a les corts espanyoles? (en solitari o en
coalició amb altres partits i entitats)
Del recompte de vots dels adherits s’ha obtingut:
– 29,2% SÍ: Impulsar una candidatura de desconnexió on els diputats elegits faran actes de desobediència dins les corts espanyoles, com per exemple expressar-s’hi únicament en català.
– 70,8% NO: Solidaritat no participarà de cap manera en la campanya de les eleccions espanyoles a les Corts.
Del recompte conjunt de vots d’adherits i simpatitzants:
33,8% Sí, 66,2% No.
L’opció NO, és doncs, la guanyadora. Tal com marquen els estatuts del partit, el resultat del referèndum té caràcter vinculant. A destacar la participació tant d’adherits com de simpatitzants, superior a les anteriors consultes electròniques sobre les eleccions espanyoles, i l’absència d’incidències tècniques remarcables.
Els resultats del referèndum determinen el posicionament de Solidaritat després d’unes setmanes d’exploració i contactes amb altres formacions:
Aquest mateix dilluns al vespre Solidaritat es va reunir amb Demòcrates de Catalunya per tal que aquesta formació li fes arribar la seva proposta d’un front comú transversal d’independents i partits per defensar el procés cap a un Estat català independent. En aquest sentit, hi va haver consens en el fet, que en el cas que es donessin les condicions per una candidatura independentista transversal a les eleccions espanyoles, el què caldria seria apostar pel bloqueig de la política espanyola en resposta al bloqueig que fa Espanya de la política catalana. Els representants de les dues formacions han lamentat que, si més no de moment, ni Esquerra ni Convergència estan disposades a configurar una candidatura àmplia i unitària i només estan treballant per bastir les seves llistes de partit sense comptar amb ningú més.
D’altra banda, s’ha fet una anàlisi política de l’estat de l’espai independentista en l’actualitat i de la possibilitat de teixir sinergies entre les dues formacions de cara el futur. El fet que les dues formacions apostin per un independentisme transversal i nítid facilitaria, segons han conclòs, la col·laboració i intercanvi entre els dos partits de cara a la consolidació i eixamplament de l’espai central de l’independentisme.
Un altre dels elements que s’ha posat en valor és el fet que les dues són organitzacions noves, que aposten per la regeneració democràtica, per la prohibició estatutària de contreure crèdits bancaris, per la radicalitat democràtica en forma de consultes internes a la militància sobre els temes cabdals o bé per la confecció de les llistes electorals a través de primàries. Aquest fet permet l’intercanvi d’experiències per l’enriquiment recíproc dels processos democràtics de cada organització.
Finalment, s’ha acordat mantenir un contacte periòdic per aprofundir les relacions i concretar accions conjuntes. En representació de Solidaritat han assistit a la reunió Uriel Bertran, Manel Manzanas i Arnau Padró. Per part de Demòcrates els diputats de Junts pel Sí, Toni Castellà i Assumpció Laïlla, el regidor a l’Ajuntament de Barcelona, Gerard Ardanuy i la portaveu nacional de comunicació Marta Vidal.