Actualitat  

Valoració de la Llei del Referèndum

9-07-2017

Des de Solidaritat Catalana per la Independència donem el nostre posicionament en relació a la Llei del referèndum d’autodeterminació que s’ha fet pública aquesta setmana per part dels grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP.

En primer lloc volem expressar la nostra satisfacció perquè cinc anys després de presentar-nos a les eleccions amb el referèndum d’autodeterminació al programa electoral, finalment, sembla que hi ha una majoria parlamentària disposada a aprovar una llei que en reguli els termes i que permeti dur-lo a terme fins a les darreres conseqüències.

En segon lloc, ens congratulem que, a diferència del que havia de ser la consulta del 9N, aquest és un referèndum real d’autodeterminació, vinculant i amb una pregunta clara sobre la voluntat del poble català d’esdevenir un estat independent, sense que el format de la mateixa pugui causar problemes d’interpretació. El fet que la llei reguli que en cas de victòria el Parlament proclamarà la independència és un factor clau que en determina definitivament la vinculació.

A més, l’enfocament de la llei, basada en el dret internacional i en el Pacte sobre Drets Civils i Polítics i sobre Drets Econòmics, Socials i Culturals, aprovat per l’Assemblea General de Nacions Unides i ratificat per Espanya trobem que és totalment encertat i que permet la internacionalització del procés i la sortida definitiva tant del marc autonòmic espanyol com de l’intent de dur a terme el procés d’independència dins de la legalitat espanyola, cosa que s’ha demostrat impracticable de forma més que reiterada.

Un aspecte de la llei que creiem que té marge de millora és la regulació del vot per les persones que resideixen a l’exterior del país. Creiem que l’articulat actual pot portar dificultats que els catalans a l’exterior ja han patit anteriorment a l’hora de votar. Entrebancs que caldria evitar i tractar de solucionar. Sent conscients de les dificultats tècniques del vot a l’exterior, tenint en compte el boicot que aplicarà l’estat espanyol, demanem que es faci un esforç als grups parlamentaris, perquè durant el tràmit de la llei aquest apartat es millori per simplificar i facilitar al màxim el procediment.

Finalment, el nostre partit es posa al servei del Parlament i del Govern de Catalunya per tot allò que necessitin per tal de dur a terme el referèndum d’autodeterminació aquest 1 d’octubre i per implementar-ne el resultat tal com marca la llei. Des del desembre de l’any passat, juntament amb altres partits, entitats i personalitats independents impulsem una campanya pel Sí per tal de fomentar el vot afirmatiu a la independència. Esperem poder-nos sumar ben aviat a la campanya unitària pel Sí que hauríem de formar tots aquells que defensem la independència com la millor opció pel nostre país.

Executiva Nacional Solidaritat Catalana per la Independència

Publicacions relacionades: Comunicat sobre el Referèndum i el resultat Solidaritat, acceptada i acreditada pel Referèndum Josep Gonzàlez Gil amb el Referèndum Comunicat sobre l'aprovació de les Lleis del Referèndum i Transitorietat Jacint Casadevall, regidor pel Referèndum Comunicat sobre el Referèndum Acord pel Referèndum a Sant Cugat del Vallès Signatura pel Referèndum a Vic Nova Coordinadora territorial Lleida Comunicat sobre la qüestió de confiança i el referèndum