Actualitat  

Balanç dels tres primers mesos de govern independentista

18-04-2016

Balanç de Solidaritat Catalana per la Independència dels tres primers mesos de govern independentista:

En l’aspecte legislatiu, tal com marcava l’acord original del 9N entre JxSí (CDC+ERC) i la CUP, en els trenta dies posteriors a la formació de govern s’havien d’iniciar els tràmits de les tres lleis de desconnexió. Malgrat el propi acord que obligava a ignorar el Tribunal Constitucional, obeint les seves resolucions, s’han acabat agrupant les tres ponències en una de sola que s’esllangueix sense cap avenç aparent. La recent ratificació de l’acord de ruptura, ens ha portat la incomprensible eliminació del mandat explícit de desobeir el TC, deixant tota iniciativa legislativa sota la seva tutela. Aquesta actitud contrasta amb la dels càrrecs electes que en aquest moments desafien els tribunals espanyols i als quals donem plenament suport.

Pel que fa a la pretensió d’elaborar una constitució abans de la declaració d’independència (contràriament al que determina explícitament el full de ruta votat pels catalans el 27S), la recent polèmica sobre el futur estatus legal de la llengua catalana, ha demostrat de manera fefaent que obrir el debat de la constitució abans de ser un estat independent és com a mínim una imprudència i només acabarà provocant divisió dins l’independentisme. Un document, per cert, el del grup Koiné, assenyat i raonable al qual ja hi hem donat suport explícit. Si a aquest debat hi afegim d’altres possibles, lligar la independència a l’aprovació prèvia d’una constitució condueix a seguir dins Espanya.

En l’aspecte de les actuacions dels nostres representants, cal recordar el que dèiem en el nostre anterior comunicat. La majoria de les declaracions públiques són habitualment confuses, sinó descoratjadores. Les tàctiques de curta volada com enviar el Conseller Romeva enlloc del Vicepresident Junqueras al Consell Fiscal espanyol, no semblen més que simples figuracions. Més, quan l’anterior conseller Mas-Colell en altres circumstàncies, s’havia negat a assistir-hi, com hauria de ser altre cop en aquest cas. La recent polèmica amb n’Empar Moliner, i les lamentacions precipitades i errònies de TV3, denoten encara la submissió al poder espanyol. El balanç, doncs, és d’uns inicis vacil·lants i sense empenta.

El full de ruta està marcat des del 27S per la nació catalana. JuntsxSí (CDC+ERC) i CUP tenen prou temps en 15 mesos per redreçar el rumb i proclamar la independència, si en tenen la voluntat.

Executiva Nacional de Solidaritat Catalana per la Independència

Publicacions relacionades: Èxit a la presentació del llibre dels 10 anys de Solidaritat per la Independència Presentació del llibre commemoratiu dels 10 anys de Solidaritat Comunicat sobre els primers sis mesos de l'Acord de Govern entre ERC i Junts La fi d'alguns dels peatges #NoVullPagar Comunicat sobre l'acord de govern entre Esquerra i Junts per Catalunya Els adherits aproven que SI formi part del Consell de Govern ampliat del Consell per la República Ajuntaments compromesos A Alcover, els comptes clars, primers Posicionament sobre la nova presidència del Govern Posicionament davant la situació d'empresonament i exili dels dirigent polítics independentiste