Actualitat  

Comunicat sobre el 21D

31-10-2017

L’Executiva Nacional de Solidaritat Catalana per la Independència inicia el període de consultes per concórrer als comicis del 21 de desembre.

En aquest dies de màxima tensió nacional, amb creuament d’informacions i contrainformacions interessades i de propaganda en el seu ús més manipulador, l’exercici d’una activitat política encertada requereix no només una constatació acurada dels fets sinó també un intent aproximat d’escatir els objectius i les finalitats de les passes donades per cada actor polític.

Des de Solidaritat Catalana donem per constatats els següents fets:

• Els membres del Govern i el Parlament han organitzat amb èxit un referèndum d’autodeterminació, que es va guanyar, i han procedit a la Declaració d’Independència del dia 27 d’octubre. Per aquests fets s’exposen a la repressió espanyola en forma de condemnes penals llargues, multes econòmiques o inhabilitacions.

• Fins aquest moment, totes i cadascuna de les decisions executives que emanen del 155 de l’estat espanyol s’han acceptat sense cap mena de resistència: dissolució del Parlament, inactivitat del Govern, destitució del director general dels mossos, destitució i substitució del Major Trapero, eliminació del CATN, eliminació de la comissió parlamentària sobre els abusos policials, eliminació de les delegacions catalanes a l’exterior amb cessament dels seus directors amb renúncies incloses...

• No s’han pres decisions bàsiques per a fer la independència i que sigui reconeguda com a tal com: desplegament dels mossos per ports, fronteres i aeroports; activació d’estructures d’estat bàsiques que permetin començar a gestionar tots els impostos; aplicació de mesures per desenvolupar el poder judicial; aprovació i publicació de decrets que desenvolupin la Llei de Transitorietat.

• Des del punt de vista simbòlic, a nivell nacional: no s’han retirat les banderes espanyoles de la Generalitat ni els organismes derivats. No s’ha fet cap actuació contrària a l’aplicació de l’article 155 com ara una sessió al Parlament clausurat o una reunió de Govern pública. Els mitjans públics catalans continuen amb la seva visió autonòmica de la nació.

• Des del punt de vista de les autoritat estrangeres com Espanya i altres estats: el president espanyol ha convocat unes eleccions autonòmiques el 21 de desembre. En aquests moments, tots els partits de govern ja han confirmat la seva intenció de presentar-s’hi.

• Una part del Govern que inclou el MHP Puigdemont i alguns consellers però no el vice-president Junqueras i altres consellers, roman en aquest moments a Bèlgica en el que podria ser anomenat un “exili” amb les connotacions que això comporta.

Tots aquests fets ens permeten afirmar que la Declaració d’Independència no s’ha arribat a aplicar i que ara mateix no hi ha la determinació de fer-ho, aparentment fins després de les eleccions autonòmiques del 21 de desembre.

Arribats en aquest punt és quan caldria determinar si aquesta inacció dels governants catalans obeeix a una estratègia que ha estat consensuada per exemple amb la UE o la comunitat internacional per permetre un procés pacífic, o bé respon a un interès partidista per a guanyar les properes eleccions autonòmiques, quan no s’ha estat capaç de complir amb el mandat del poble català i amb el perill de la cronificació d’un bucle de promesa d’independència –incompliment– promesa.

Actualment, no disposem de la informació necessària per creure fefaentment l’una o l’altra, i estem pendents d’una reunió confirmada amb el departament de Presidència, malauradament suspès i acceptat. L’actuació dels nostres governants fins a la data d’avui mereix un marge de confiança, però és la nostra obligació preveure i actuar també en l’altre escenari, ja que per sobre de tot, hi ha la voluntat expressada pels catalans de voler constituir un estat independent.

En aquest context considerem que només té sentit participar dels comicis del 21D si és amb una Llista Unitària, sense fissures ni apriorismes de tot l’independentisme, de la manera més àmplia, transversal i inclusiva possible: partits polítics, organitzacions civils, etc., per la implementació de la República Catalana i per exercir el bloqueig de l’espanyolisme que pretén prendre el Parlament de Catalunya amb una convocatòria electoral il·legítima.

Aquesta Llista Unitària caldria que assumís com a troncals i irrenunciables els següents postulats:

• L’únic objectiu de la llista és la implementació del resultat del Referèndum d’Autodeterminació de l’1 d’octubre que va suposar una clara victòria del Sí a la Independència de Catalunya i a la configuració de la República Catalana.

• Per tant, no es pretén parar l’aplicació del 155 i recuperar l’autonomia, sinó que es pretén procedir a la implementació d’allò que el Parlament de Catalunya va aprovar el 27 d’octubre de 2017. És a dir, l’aplicació de la Llei de Transitorietat Jurídica amb el desplegament de tots els decrets i mesures que s’especificaven en la resolució aprovada per una majoria absoluta legitima de la cambra.

• La derogació de tota legislació espanyola que vagi contra la llengua, cultura i història del nostre país, així com la recuperació de totes les lleis aprovades pel Parlament de Catalunya i suspeses pel Tribunal Constitucional.

• Procedir a la presa de control del territori per part del Govern de la República de manera que aquest hi ostenti l’únic poder per aplicar la legislació aprovada pel Parlament de Catalunya, seu de la sobirania del poble català, de manera que es faciliti el reconeixement internacional com a estat independent.

Solidaritat Catalana per la independència celebrarà qualsevol decisió dels partits que lideren la independència que suposi tirar endavant amb el mandat de l’1 d’octubre, guanyat a pols pel poble, que va donar la cara davant la repressió espanyola. És per això, que interpretant l’escenari de cada moment mirem d’aportar idees en clau constructiva, sempre amb l’objectiu de finalitzar el procés d’independència i assolir l’objectiu fundacional del nostre partit.

Per tant, l’Executiva Nacional de Solidaritat Catalana per la Independència enceta des d’ara el procés de converses amb altres partits i membres de la societat civil per tal de promoure aquesta Llista Unitària i concórrer a aquests comicis del 21 de desembre. Els resultats de dites converses l’informarem i el sotmetrem a decisió de tota la militància.

Executiva Nacional Solidaritat Catalana per la Independència

Publicacions relacionades: Comunicat sobre l'acord JUNTS-PSOE Comunicat sobre la dissolució de l'Assemblea de Representants Comunicat de SI sobre les eleccions espanyoles Comunicat en motiu de la Diada Nacional 2022 Comunicat sobre els primers sis mesos de l'Acord de Govern entre ERC i Junts Comunicat sobre l'acord de govern entre Esquerra i Junts per Catalunya Comunicat envers el COVID-19 i les decisions preses pel Gobierno Comunicat sobre l'acord ERC-PSOE Comunicat sobre la sentència contra els ostatges polítics Comunicat envers les eleccions espanyoles del 28A